Els colors de l’or

Des de fa mil·lennis l’or és el metall preciós per excel·lència en joieria: és a la natura en quantitats petites i una de les seves característiques és que és molt mal·leable. El fet de ser tan mal·leable i resistent a la corrosió, el fa un metall ideal per fer-ne joies i, com que és tan escàs, es converteix en un metall molt valuós.

Els éssers humans hem portat joies des del paleolític, tant com a amulets com per diferenciar-nos dels altres per algun motiu o un altre (per exemple, per demostrar el nostre estatus social). Les primeres joies eren de pedra, os, tela, pell o altres materials que hi havia a l’abast. No va ser fins a l’edat del bronze que es van començar a fer les primeres joies amb metalls nobles: en aquella època va néixer l’ofici d’orfebre.

Troballa de joies medievals a Hoogwoud, per l’historiador Lorenzo Ruijter

Hi ha moltíssimes cultures que han fet servir l’or com a metall preciós a tot el món, des d’Amèrica fins a la Xina, tant per fer-ne joies com per comerciar-hi. Una de les primeres civilitzacions que va fer joies d’or (i altres ornaments), i potser la primera que ens ve al cap quan hi pensem, van ser els egipcis, fa aproximadament 5.000 anys. Per a aquesta cultura, l’or simbolitzava poder polític i religiós. Segons ells, també tenia propietats de protecció contra el mal. El combinaven amb pedres com el lapislàtzuli per donar-li encara més valor i propietats curatives i de protecció. Els romans també li donaven moltíssima importància. De fet, el nom que fem servir actualment per anomenar aquest metall ve del llatí aurum, que significa ‘aura resplendent’.

Anell or Sa-Neith. Museu egipci de Barcelona

L’or a Arnald joies

Ha plogut molt des d’aquelles èpoques, però l’or continua sent un dels metalls preferits per fer-ne joies. A més, l’ofici ha evolucionat molt i ara treballem l’or en diversos colors i, conseqüentment, amb diverses propietats. A Arnald Joies, normalment treballem amb or de tres colors diferents: el groc, el rosa i el blanc, tot i que, de tant en tant, ens aventurem amb propostes diferents (us n’expliquem algunes més avall).

Abans de parlar dels colors de l’or, però, hem de parlar de la puresa. Independentment del color que tingui l’aliatge (la mescla de metalls), nosaltres treballem sempre amb or de 18 quirats. El quiratatge, quan ens referim a l’or, fa referència al percentatge d’or pur que hi ha en una joia. L’or pur és or de 24 quirats i, per una simple regla de tres, l’or de 18 quirats conté un 75 % d’or pur.

Generalment no es fan joies només amb or pur (que també s’anomena fi o de 1.000 mil·lèsimes) perquè les peces serien massa toves. L’or pur té una gran mal·leabilitat i ductilitat, però és tou i es deforma amb facilitat. A més, treballar-lo en estat pur fa difícil aconseguir la seva lluïssor característica i inigualable.

És per això que, en molts països del món, se sol treballar amb un aliatge de 18 quirats, és a dir, el 75 % d’or més el 25 % d’altres metalls. Aquest 25 % és el que ens dona la possibilitat d’obtenir colors diferents, a banda d’atorgar-li major resistència, en funció dels metalls i les proporcions que afegim a l’aliatge. Generalment, són els següents:

Or groc

L’or groc de 18 quirats conté el 75 % d’or pur més un 12,5 % de plata i un 12,5 % de coure. Aquests percentatges poden variar una mica de taller a taller. Cada joier té el seu aliatge propi, sempre que es mantingui el percentatge del 75 % d’or pur. El coure és essencial en els aliatges d’or, perquè, bàsicament, és el metall que ens hi aporta la duresa i la resistència necessàries per poder-lo treballar bé i perquè les peces que en creem no es deformin fàcilment ni es malmetin amb un simple cop (com ens passaria si treballéssim amb or pur).

A Arnald Joies ens agrada molt treballar amb or groc per a les nostres aliances personalitzades, ja que, tradicionalment, és el color de l’or que es fa servir per als anells de casament.

Or rosa (o vermell)

L’or rosa conté el 75 % d’or pur, més coure i plata, com el groc, però, en aquest cas, hi posem molt més coure que plata. De fet, a vegades només hi afegim coure. En tots dos casos, el color resultant tendeix al color del coure: de rosat a vermellós. És un color que ha agafat protagonisme els darrers anys i, a nosaltres, ens encanta!

Una qüestió important que cal tenir en compte és que la major proporció de coure li atorga molta més duresa que l’or groc o el blanc. Així, doncs, les joies d’or rosa, pel fet de contenir més coure, se solen deformar menys i acostumen a marcar-s’hi menys els copets i les ratllades.

Or blanc

Per fer l’or blanc, afegim a l’aliatge un nou protagonista: el pal·ladi. Bé, almenys de manera tradicional, i a Arnald Joies seguim fent-lo així. És habitual que les marques més comercials utilitzin aliatges d’or blanc sense pal·ladi, per una qüestió de costos (el pal·ladi és un metall estratègic i de preu elevat). Amb una proporció d’aproximadament el 15 %, aconseguim variar totalment el color de l’or perquè es vegi més blanc. Però, atenció!, no és el blanc excel·lent del platí, ni tampoc el de la plata, que són metalls blancs per si mateixos. Per aquesta raó, l’or blanc s’acostuma a rodiar, encara que no és imprescindible. Rodiar vol dir que, un cop tenim la joia feta, hi fem un bany de rodi, que és un metall de la família del platí, que s’encarrega de donar a l’or blanc el seu color gris brillant gairebé blanc tan característic. Alguns companys d’ofici prefereixen no rodiar-lo i anomenar-lo, senzillament, or gris o or pal·ladiat.

Com tots sabem, actualment, l’or blanc és el que més es fa servir per als anells de compromís. El color de l’or blanc i la brillantor inigualable del diamant són una combinació guanyadora a l’hora de declarar el nostre amor a una persona.

Altres colors de l’or

A banda d’aquests tres colors que us hem explicat (els més habituals), també n’hi pot haver d’altres. Com hem vist, es tracta de “jugar” amb les proporcions dels metalls amb els quals fem l’aliatge.

Ens ha passat que ens han demanat una determinada proporció de plata i coure per fer referència a un número especial. En una ocasió, una parella celebrava 17 anys de la primera cita i ens van demanar que féssim l’aliatge dels anells amb un 17 % de coure. En una altra ocasió, ens van demanar que la peça tingués un 3 % de plata per simbolitzar els 3 fills que tenien en comú.

I, finalment, un altre color de l’or, molt desconegut, és el verd. Es tracta d’un aliatge en el qual només es posa or (75 %, com sempre) i plata (25 %). El color resultant tendeix a verdós, però rarament es fa servir, ja que el resultat és un metall molt tou.

Com acabem de veure, l’or pot ser de diversos colors. Tant si trieu el blanc (que normalment necessita un bany de rodi de tant en tant) com qualsevol dels altres, podeu comptar amb Arnald Joies per posar les vostres joies al dia perquè estiguin impecables; només cal que us poseu en contacte amb nosaltres; com sempre, estarem encantats d’atendre-us.