Or reciclat, gemmes traçables i materials sostenibles

Cada cop som més els que ens preocupem de saber d’on venen els productes que consumim. Ens agrada saber si són productes de proximitat, qui els ha produït i en quines condicions. Ens agrada saber l’afectació que tenen sobre el medi ambient.

Per això al taller també ens preocupem de com produïm les nostres joies i escollim els nostres proveïdors i col·laboradors en funció de la seva manera de treballar.

L’Arnald és vegà des de fa més de 10 anys i té sempre en compte que, tant les joies que produïm al taller com el que fem servir per produir-les no continguin elements d’origen animal ni hagin implicat el patiment d’animals en la seva elaboració.

Pel que fa als metalls hem optat, des de fa una colla d’anys, per treballar amb or, plata i platí reciclats.

I això com ho fem? És senzill. Les nostres pròpies clientes sovint ens ofereixen joies que ja no fan servir, i els les comprem. Aquestes joies es poden processar per extreure’n, de nou, els metalls nobles purs que contenen (or, plata, platí, pal·ladi…). Per fer aquest procés d’afinat comptem amb l’empresa Laminauro, un col·laborador que porta tres generacions dedicades a l’ofici del reciclatge de metalls preciosos.

A partir del metall pur preparem els nostres aliatges habituals: or de 18 quirats, platí 950 i plata 925. Fent això evitem utilitzar metalls que provenen de l’explotació de mines.

Amb les gemmes apliquem el mateix criteri. Les gemmes sí que s’extreuen de mines i poden provenir de països molt diversos on, sovint, és difícil saber quines són les condicions dels treballadors que s’encarreguen de l’extracció i la talla, i quina cura és té de l’entorn en tot aquest procés.
Així que, malgrat que la traçabilitat no sempre és fàcil, procurem comprar les gemmes a distribuïdors locals que en coneixen l’origen o els comerciants originals. Afortunadament cada cop trobem més proveïdors que ens garanteixen la traçabilitat de tot aquest procés.

També és important saber d’on venen les fornitures i complements que necessitem (cadenes, tanques, cordons, cables, etc), el packaging i, en general, qualsevol material que fem servir. Segurament és una carrera de fons aconseguir tenir tots aquests processos controlats, però ens sentim esperançats de veure que cada cop són més els proveïdors i companys d’ofici que tenen també interès en produïr de manera responsable i sostenible.